Zacznijmy od faktów:
Kawa ma swój cykl życia, w którym zaczyna tracić swoją świeżość niemal natychmiast po wypaleniu.
Czynnikami, które przyspieszają utratę świeżości to: powietrze, wilgotność, ciepło i światło .
Kawa mielona traci swoją świeżość z prędkością znacznie większą od kawy w ziarnach.
Zatem, … - kawa musi być spożywana w jak najkrótszym czasie !!!
To nie powinno brzmieć jak podżeganie do spożycia nieokiełznanej w swym charakterze kawy na czas,
ale na pewno jest to:
zaproszenie do zakupu małych paczek takich, aby były proporcjonalnie do zużycia. Najlepiej jeśli będziemy mogli kawę spożyć w ciągu najbliższych 2/3 tygodni od otwarcia paczki.
W miarę możliwości dobrze jest spożywać kawę zmieloną od razu. Kawa traci więcej niż 50% swoich aromatycznych substancji po 30 minutach, więc zdecydowanie radzę zainwestować w żarnowy młynek do kawy do domu, lub ekspres, który ma możliwość zmielenia kawy tuż przed podaniem.
W celu utrzymania świeżości i smaku kawy jest ważne, aby chronić ją przed zgubnymi skutkami różnych czynników. W kolejności ważności:
powietrza,
wilgotności,
temperatury,
światła.
Tak pozwolisz zachować jej cenne związki i słodki smak na dłużej.
Ziarna kawy są ładne dla oka i wielu miłośników kawy lubi przechowywać ją w szklanych słojach na kuchennym blacie, a to zdecydowanie sprzyja utracie aromatów i smaków pozytywnych. Więc jednak dobrym pomysłem jest, aby przechowywać kawę w hermetycznych pojemnikach z dala od światła w "suchym i chłodnym miejscu" (o temperaturze pomiędzy 15 ° a 25 ° C i wilgotności około 50%).
Nie dla kawy w lodówce lub zamrażarce!
Na niektórych forach, usłyszysz, że jeśli kawa ma na długo zachować wysoką jakość to powinna być przechowywana w lodówce.
Absolutnie nie!!
Kawa nie dogaduje się z zimnem lub z wilgocią .
Ponadto, nie jest odporna na wstrząsy termiczne w połączeniu ze zmianą wilgotności, gdy wyciągniesz pojemnik z lodówki, należy pamiętać, że stworzysz kropelki wody nawet takie mikro, które osadzą się na nim. Jak uchronisz potem kawę (super pochłaniacz wilgoci) przed wniknięciem w nią tej wody?
Zamrażarka? Też Nie, dziękuję !!
Z tego samego powodu.
PAMIĘTAJ, kawa pochodzi z obszarów o łagodnym klimacie, zmusić ją do przeżywania zimna a nawet i mrozu?
Czy taki pomysł nie wydaje CI się zły!?
Redakcja EKOITALIApl